Artikel

Tomtens verkstad och lean

Av Linda Hillmering


I dagens Ny Teknik Automation (2013-12-04) skriver Fredrik Karlsson om Disneyfilmen Tomtens verkstad, som ett exempel på modern, lean-inspirerad produktionsfilosofi. Självklart finns en gnutta humor i artikeln, men det är trots allt ett bra exempel.

Barnens önskelistor utgör kundorder. Efterfrågan styr helt vad nissarna tillverkar i verkstaden eftersom Tomten inte i förväg kan veta vad barnen kommer önska sig. Kundorderstyrd produktion är optimalt och Tomten sparar mycket på att inte ha några onödiga lager. Dessutom har han inget annat val än att lägga all fokus på att få de beställda/önskade leksakerna klara i tid. Hur skulle det se ut om julklapparna levererades på annandagen?

Precis som alla verksamheter, har även Tomtens verksamhet områden som kan förbättras. Tomten har exempelvis ingen ordning på inkommande order, breven ligger överallt, huller om buller. En flera meter lång orderlista i papper är inte heller att rekommendera. Dessa saker är å andra sidan förhållandevis lätta att åtgärda. Tomten behöver ett bra affärssystem.

Motivation och engagemang finns det väldigt gott om i verkstaden. Nissarna sjunger, dansar och är sprudlande glada. Detta trots det till synes ganska tråkiga och enformiga löpande band-arbetet. Kanske roterar de mellan olika arbetsuppgifter ofta för att inte bli uttråkade, det framgår tyvärr inte i filmen.

Det finns inte en enda truck i Tomtens verkstad. Leksakerna går själva till packningsavdelningen och in i säcken, vilket är helt fenomenalt! Så borde alla produkter göra, då elimineras både säkerhetsrisken med truckar och onödiga transporter i verkstaden.

I artikeln i Ny Teknik Automation kommenterar Björn Langbeck, automationsexpert, leksakernas självtransport:

”Det här är optimalt. Jag tror att tomten inspirerats av modern lastbilstillverkning, där bilarna körs ut från monteringen. Man ser också att leksakerna inte går sortvis utan tennsoldater, ankor och de andra kommer blandat. Säkert orderstyrd produktion utan lager. Det är tydligt att tomten från början organiserat sin verkstad efter leanprinciper.”

Tänk på det här när ni sitter framför TV:n kl. 15 den 24:e december. Kanske har även Kalle Anka, Musse Pigg och de andra några bra tips att ge angående lean.